Za razliku od skuhanog odreska iz kojeg je teško probaviti i apsorbovati njegov visokoproteinski sadržaj, avokado pruža djelimično probavljene proteine. Sunce, tokom procesa sazrijevanja avokada, utiče na razbijanje proteina u lahko probavljive amino kiseline.
Stoga avokado obezbjeđuje svih osamnaest, tijelu potrebnih aminokiselina za stvaranje cijelih proteina.
Za razliku od mesa, avokado ne truli u želucu, i sa visokim sadržajem vlakana nije prijetnja za zatvor ili konstipaciju.
Sadrži obilje enzima i minerala, uključujući i mineral koji je često u nedostatku, magnezij, a koji je uključen u više od 300 metaboličkih funkcija u tijelu. Oni pomažu u opskrbljivanju tijela glutationom, važnim antioksidansom koji pomaže jetri da se ispuni svim drugim antioksidansima.
Vitamin A, mnogi vitamini B kompleksa, K, E i C prisutni su u avokadu. Vitamini ne funkcionišu bez minerala, a ni minerali, niti vitamini neće doprijeti do ćelija bez enzima.
Ovo voće je bogato omega-3 i omega-6 kiselinama, zapravo će samo jedan avokado zadovoljiti dnevnu potrebu tijela za omega-3 kiselinama.
Nema holesterola, a bogat je netoksičnim korisnim mastima.