Suho voće podrazumijeva podvrgavanje procesu sušenja kojim se isparava voda iz plodova, bez da se pri tom smanji njihova nutritivna vrijednost. Dakle, osušena marelica obiluje korisnim nutrijentima i može vam obezbijediti mnogo zdravstvenih koristi.
Korisne za osobe koje pate od anemije
Dobar su izvor željeza, što je korisno u borbi protiv anemije, a sadrže i bakar koji apsorbuje željezo. Uključivanjem suhih marelica u svakodnevnu ishranu pomažete proizvodnju hemoglobina koji može biti koristan za žene sa problematičnom menstruacijom.
Dobre za probavu
Suhe marelice sadrže pektin, kao i celulozu koja je blagi laksativ i liječi konstipaciju. Celuloza djeluje kao netopivo vlakno, a pektin održava nivo vode u tijelu tokom konstipacije.
Da biste stimulisali probavu, jedite suhe marelice prije jela. Sadrže alkale koji neutraliziraju kiseline.
Djelotvorne u smanjenju temperature
Djelotvorne su i u smanjenju temperature. Možete ih pripremiti sa malo vode i meda, što će vam ujedno ublažiti i žeđ.
Otklanjaju probleme s kožom
Sok od suhe marelice može se koristiti za liječenje kožnih oboljenja poput svraba, opekotina od sunca i ekcema. Osim toga, efektivne su i u otklanjanju akni i drugih problema kože. Zbog toga se marelica često koristi i kao piling za kožu.